OSTEOPATHIE

Een osteopaat kijkt holistisch naar een paard, en beschouwt het lichaam als één geheel waarin alles met elkaar is verbonden. Zodra fysieke, mentale, emotionele of energetische blokkades optreden raakt een paard uit balans. Vaak uit zich dit in lichamelijke problemen. Een osteopaat pakt de bron onder deze problemen aan, waardoor het zelfherstellend vermogen van het paard wordt bevorderd en hij weer terug in balans kan komen. Systemen waarmee ik werk tijdens de behandeling:

  • Pariëtale systeem; gewrichten, spieren, pezen en zenuwen
  • Viscerale systeem; de organen
  • Cranio sacraalsysteem; eenheid tussen schedel, heiligbeen, hersenen en ruggenmergvliezen
  • Chakra systeem; de 7 lichaamschakra’s

Tijdens de opleiding ben ik me verder gaan verdiepen in de chakra’s en maak ik gebruik van een biotensor om tot de juiste afstemming in voeding te komen, omdat goede voeding enorm bijdraagt aan het herstel. Ik behandel een selecte groep paarden en ervaar dat de zachte technieken (cranio sacraaltechnieken) voor mij de basis zijn, omdat je hiermee op de verschillende lagen door kunt werken. Daarnaast gebruik ik Masterson technieken om vanuit ontspanning meer beweging te krijgen. Met respect voor de grenzen en mogelijkheden van het paard helpen ritmische technieken en trusts om diepe blokkades op te lossen. Vooral oudere paarden, paarden met angst en/of complexe gezondheidsklachten probeer ik -samen met de eigenaar- weer in balans te brengen, en te houden. Ik geloof dan ook niet in quick fix, maar in een samenwerking ten behoeve van de gezondheid van het paard.

FALCO

Mijn lieve opa, 21 jaar was hij in mijn leven. Met 2 weken kochten we hem, een baldadig Fries veulen. Mijn droom was altijd om hem gezond oud te zien worden, wat niet altijd meevalt. Ik heb ervaren dat je in een vicieuze cirkel kunt komen, en dat het soms moeilijk is die te doorbreken. Vandaar dat ik besloot om zelf meer kennis over het paardenlichaam op te doen.

Sinds ik hem zelf kon behandelen merkte ik dat het veel minder grillig werd, dat de dips er wel uit gingen. Natuurlijk had hij ouderdomsgebreken waar we rekening mee hielden, maar we genoten weer van wat nog wel kon! Naast kennis over het paardenlichaam heb ik ook geleerd op een andere manier te kijken en communiceren met paarden, echt samen te werken tijdens de behandeling en goed te luisteren naar wat nodig is. Dit heeft mijn band met Falco nog veel verder versterkt omdat ik kwaliteiten van hem begon te zien die ik eerder niet zag. Zo groeiden en ontwikkelden we samen steeds verder! Dat is iets wat ik meeneem in iedere behandeling en ook met de eigenaar bespreek. Paarden zijn zo gevoelig en we vergeten soms weleens te luisteren naar wat ze ons te zeggen hebben.

Helaas overleed hij plotseling aan een darmbeknelling, iets dat vaker voorkomt bij oudere paarden. En juist op een moment dat het verder zó goed met hem ging. Toch voelde het niet alsof mijn liefde voor paarden hier eindigde. Nu zorg ik voor een 23-jarige (oud-manege) paard en geef ik haar een welverdiende oude dag. Door behandelingen, passende voeding en heel veel vrije ruimte probeer ik haar pijn te verlichten en haar een fijn laatste thuis te geven.

ZELF JE PAARD GEZOND HOUDEN

  • De hoeven; er wordt gezegd dat een paard vijf harten heeft. Daarmee wordt bedoeld dat iedere hoef een belangrijke pompfunctie heeft in het lichaam, dat is ook te zien aan de hoeveelheid aderen die door de hoef lopen. Veel (vrije) beweging, en ook de juiste bekapping zorgen dan ook voor een gezond en vitaal paard. De vorm van de hoef, en met name de mogelijkheid om een hiellanding te maken en de juiste hoef-beenbalans, maken een groot verschil in de druk op pezen en spieren. Maakt jouw paard een teenlanding of heeft hij koude hoeven, dan is het zinvol te onderzoeken hoe je hier verandering in kunt brengen. 
  • Het kaakgewricht; als we bij een paard aan kwetsbare gewrichten denken, denken we al snel aan de knie of elleboog, maar vermoedelijk is het het kaakgewricht wat het snelste uit balans raakt en ook nog voor de grootste effecten in het hele lichaam zorgt. Zodra je weet dat een aantal spieren rondom de kaak en het tongbeen zijn verbonden met het borstbeen, de schouder tot zelfs het bekken is het geen wonder dat een paard met een pijnlijk kaakgewricht overal in zijn lichaam problemen zal hebben. Een gezond gebit, een goed passend hoofdstel, een zachte hand en minimale stress voorkomen disbalans in het kaakgewricht. Wil je hier meer over weten, inclusief wat je kunt doen, lees dan hier verder.
  • Voeding; je bent wat je eet, en dit geldt natuurlijk net zo goed voor ons als voor onze paarden. En wat is het ongelofelijk lastig om een goede keuze te maken met zoveel aanbod! Waar we ons in ieder geval steeds bewuster van worden is dat diversiteit heel erg belangrijk is, maar bijvoorbeeld ook hoe je het voer gedurende de dag aanbiedt. Pure Horse geeft naar mijn idee heel waardevolle tips over ‘wat’ te voeren, en Passive Physio is een heel inspirerende manier ‘hoe’ je je paard kunt voeren. Zeker de moeite waard om je hier eens verder in te verdiepen.